Identiteit
Het Roelof van Echten College (de Stichting Roelof van Echten te Hoogeveen) is de brede scholengemeenschap voor christelijk voortgezet onderwijs in Hoogeveen. Het doel van onze school is het geven van christelijk onderwijs gericht op algemeen maatschappelijke vorming, persoonlijke ontplooiing en beroepsvoorbereiding. Wij bieden onderwijs aan voor ieder kind: van praktijkonderwijs tot en met gymnasium. Vanuit onze christelijke identiteit vinden we dat ieder kind recht heeft op goed onderwijs. Geïnspireerd door onze christelijke normen en waarden werken we met elke leerling aan het vertrouwen in zichzelf, in anderen, in het leven en in de toekomst.
Visie en missie
Een succesvolle leerloopbaan voor ieder kind – dat is ons doel. We doen er daarom alles aan om ervoor te zorgen dat elk kind het onderwijs krijgt dat bij hem of haar past. We streven ernaar dat elk kind zich goed voelt bij ons op school en succesvol doorstroomt naar een geschikte vervolgopleiding of baan. Samen met de leerling kijken we voortdurend naar wat hij/zij nodig heeft. We hebben verschillende brugklassen en mogelijkheden voor onderwijscombinaties. Ook bieden we veel keuzemogelijkheden die passen bij de belangstelling van leerlingen. Daarnaast is het altijd mogelijk om over te stappen naar een ander niveau. De professionals van ons Expertisecentrum kunnen specifieke zorg en begeleiding bieden. Om overgangen tussen opleidingen en tussen opleidingen en werk goed te laten verlopen, werken we nauw samen met het basisonderwijs, het speciaal onderwijs, het mbo, het hbo, universiteiten en het bedrijfsleven.
Uitgangspunten voor ons onderwijs zijn:
- Elke leerling wordt gekend.
- De leerling is eigenaar van zijn/haar eigen leerproces.
- Goed onderwijs is meer dan alleen een diploma halen.
- Er is maatwerk mogelijk voor iedere leerling.
- Het leren vindt binnen en buiten de school plaats.
Onderwijsconcept Eduwiek
‘Samen waar het kan, apart als het moet’ is het motto binnen ons onderwijsconcept Eduwiek. Wij willen een school zijn voor ieder kind. Ook voor kinderen die extra zorg en aandacht nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan leerlingen die door hun hoogbegaafdheid extra uitdaging zoeken. Ook kinderen met een beperking in het gedrag of met een lichamelijke, verstandelijke of auditieve beperking willen we onderwijs en ondersteuning op maat bieden. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen. In het onderwijsconcept Eduwiek werken we daarom samen met onze collega’s van RENN4, Ambiq, Onderwijscentrum De Twijn en Kentalis. Samen geven we ieder kind passend en uitdagend onderwijs. Soms is dat speciaal of regulier onderwijs, maar ook gecombineerde vormen van onderwijs en begeleiding zijn heel goed mogelijk. Zo krijgt ieder kind de kans om zijn talenten te ontwikkelen.
Locaties en onderwijsaanbod
Het Roelof van Echten College biedt praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo, atheneum, gymnasium en ISK-onderwijs. De leerlingen krijgen les in moderne, toekomstbestendige gebouwen.
Voltastraat
Leerlingen van het praktijkonderwijs, het vmbo en mavo gaan naar locatie Voltastraat. Ook leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs krijgen hier les. Iedere onderwijsvorm heeft een eigen plek in het gebouw, met een eigen plein en ingang. Centraal in de school zijn gezamenlijke faciliteiten, zoals een leskeuken, praktijklokalen en een simulatiewoonhuis. De schoollocatie biedt leerlingen kleinschaligheid als ze dat nodig hebben en maakt unieke onderwijscombinaties mogelijk. Zo kan een leerling uit het speciaal onderwijs zijn heftruckcertificaat halen bij het praktijkonderwijs van het Roelof van Echten College. En een leerling uit het praktijkonderwijs die heel goed is in Engels, kan daarin les krijgen op het vmbo.
Bentinckspark
Leerlingen van de havo-kansklas (mavo/havo), de havo, het atheneum en het gymnasium gaan naar de locatie Bentinckspark. Het is een inspirerende leeromgeving met alle faciliteiten voor uitdagend en eigentijds onderwijs. De school is ingedeeld in afdelingen en clusters. Dat betekent dat vakken die met elkaar te maken hebben, bij elkaar zijn geplaatst. Zo hebben we een cluster exact, kunst, talen, maatschappij en zaakvakken. Vernieuwing in de lesstof en uitwisseling tussen vakken is zo veel eenvoudiger.
Omdat we leerlingen voorbereiden op het hbo en de universiteit, hebben we ook een collegezaal. Vanuit de aula kijken leerlingen uit op de moderne sportvoorzieningen in het Bentinckspark, zoals topsporthal Activum, waar de gymlessen plaatsvinden.
KARGO!
Vmbo-leerlingen met de leerroute Mobiliteit & Transport krijgen les in KARgo!. Dit unieke opleidingscentrum is gerealiseerd in samenwerking met het Alfa-college en Kreeft Opleidingen. Leerlingen krijgen hier les in de beroepsgerichte vakken. Ze gaan aan de slag met echte opdrachten voor het bedrijfsleven en leren de kneepjes van het vak vanuit een realistische werksituatie. Door de samenwerking met het mbo en het bedrijfsleven stromen leerlingen makkelijk door naar het vervolgonderwijs en de arbeidsmarkt.
ISK
Vanaf schooljaar 2024-2025 krijgen de internationale schakelklassen (ISK) les in lokalen van het Alfa-college. In onze Internationale Schakelklas (ISK) streven we ernaar om een veilige, gastvrije en stimulerende leeromgeving te creëren voor nieuwkomers in Nederland. Wij geloven dat iedere leerling uniek is en waardevolle bijdragen kan leveren aan onze samenleving. Ons doel is om leerlingen niet alleen de Nederlandse taal en cultuur bij te brengen, maar hen ook te ondersteunen in het ontdekken en ontwikkelen van hun persoonlijke mogelijkheden. Onze missie is om nieuwkomers in Nederland de kennis, vaardigheden en ondersteuning te bieden die nodig zijn om succesvol te integreren in het reguliere onderwijssysteem en de bredere samenleving. Kernwaarden hierin zijn: inclusie, respect, veiligheid, samenwerking en onderwijsvoorbereiding.
Resultaten en kwaliteit
Het Roelof van Echten College vindt goede resultaten belangrijk. We volgen de ontwikkeling van onze leerlingen, meten de kwaliteit van ons onderwijs en vragen ouders en leerlingen regelmatig of we ons werk goed doen. Naast de interne kwaliteitscontroles houdt de Inspectie van het Onderwijs toezicht op de kwaliteit van onze school. Zij doet dat op twee manieren: door Regulier Schooltoezicht (RST) en met de Opbrengstenkaart.
Regulier Schooltoezicht (RST)
Sinds 2002 is wettelijk geregeld dat de Inspectie van het Onderwijs onderzoek doet naar de kwaliteit van alle scholen. Iedere school krijgt de inspectie eens per vier jaar op bezoek. De inspectie spreekt dan met de directie, leraren, leerlingen en ouders en bezoekt lessen. Daarna schrijft de inspectie een rapport over de kwaliteit van het onderwijs op die school. De rapporten laten zien hoe de resultaten van de scholen zijn en wat de inspectie vindt van de kwaliteit van de lessen, de veiligheid, gebruik van computers en dergelijke. De bevindingen van de inspectie vindt u op www.onderwijsinspectie.nl.
Opbrengstenkaart
Jaarlijks verschijnt er een opbrengstenkaart waarin verslag wordt gedaan van het rendement van scholen. Deze kaarten zijn te vinden op www.onderwijsinspectie.nl en in de bijlage hieronder. De opbrengstenkaart beperkt zich tot een rapportage van de in-, door- en uitstroomgegevens en de examenresultaten van de school. Het geeft dus een beperkter beeld dan het RST.
Scholen op de kaart
Een ander instrument om de kwaliteit van scholen te monitoren is Scholen op de kaart. Via www.scholenopdekaart.nl kun je allerlei gegevens opvragen over het Roelof van Echten College. Denk aan slagingspercentages, tevredenheid van ouders en leerlingen en examencijfers. Ook kun je deze gegevens vergelijken met andere scholen.
Leerlingparticipatie en ouderparticipatie
Met leerlingen praten we regelmatig over de school en ons onderwijs. Dat doen we bijvoorbeeld met de leerlingenraad en de leerlingen in de MR. Ook organiseren we leerlingarena's om de invloed van leerlingen op het onderwijs te vergroten. Daarnaast willen we graag weten hoe ouders denken over bepaalde zaken. Naast de oudergeleding van de MR kunnen ouders deelnemen aan een ouderklankbordgroep op beide locaties.
Samenwerkingsverband
De Stichting Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 22.03 is een samenwerking van
negen schoolbesturen, waaronder het RvEC. In totaal telt dit verband zeven besturen voor voortgezet onderwijs en twee besturen voor voortgezet speciaal onderwijs. De scholen die deelnemen aan het samenwerkingsverband hebben in totaal bijna 9.500 leerlingen.
Ouder- en jeugdsteunpunt
Heb je vragen over passend onderwijs, wil je advies of praten met iemand die met je meedenkt? Dat kan je natuurlijk terecht op het RvEC en ook bij het ouder- en jeugdsteunpunt. Het ouder- en jeugdsteunpunt is gericht op de gemeenten Hoogeveen, De Wolden, Meppel, Westerveld en Steenwijkerland.
Bekijk meer informatie op: https://www.vo2203.nl/ en www.ouder-jeugdsteunpunt.nl.
Contactgegevens onderwijs, medezeggenschap en toezicht
ALGEMEEN
Roelof van Echten College
Postbus 2152
7900 BD Hoogeveen
Telefoon: (0528) 35 86 58
E-mail: info@rvec.nl
Website: www.rvec.nl
Bankrekening: NL66 RABO 0347 9562 97 ten name van Roelof van Echten College Hoogeveen
BESTUUR
Bestuursbureau
Bezoekadres: Sportveldenweg 20, Hoogeveen
Telefoon: (0528) 35 86 72
E-mail: info@rvec.nl
Bestuurder: de heer dr. ir. A. Weishaupt
Bestuurssecretaris: mevrouw I. Soeters
Secretaresse: mevrouw N. Lotterman
DIRECTIE BEDRIJFSVOERING EN BEHEER
Bezoekadres: Sportveldenweg 20, Hoogeveen
Telefoon: (0528) 35 86 58
E-mail: info@rvec.nl
Directeur: de heer R.H. Geuzinge
DIRECTIE ONDERWIJS
Bezoekadres locatie Bentinckspark: Sportveldenweg 20, Hoogeveen
Bezoekadres locatie Voltastraat: Voltastraat 27, Hoogeveen
Telefoon: (0528) 35 86 58
E-mail: info@rvec.nl
Onderwijsdirectie locatie Bentinckspark: de heer H. Veldhuizen
Onderwijsdirectie locatie Voltastraat: mevrouw L. Vreugdenhil
PRAKTIJKONDERWIJS
Locatie Voltastraat
Voltastraat 27
7903 AA Hoogeveen
Telefoon: (0528) 35 86 58
E-mail: adm-n@rvec.nl
Afdelingsleider/clusterleider: mevr. J. Donkers
VMBO
Locatie Voltastraat
Voltastraat 27
7903 AA Hoogeveen
Telefoon: (0528) 35 86 58
E-mail: vmbo@rvec.nl
Afdelingsleider leerjaar 1: mevrouw M. Deuzeman
Afdelingsleider leerjaar 2: mevrouw A. Bakker
Afdelingsleider leerjaar 3: meneer E. Franken
Afdelingsleider leerjaar 4: meneer A. Ekkel
KARGO!
De Stroom 3
7901 TG Hoogeveen
Telefoon: (0528) 35 86 58
E-mail: vmbo@rvec.nl
Contactpersoon: de heer R. ten Buur
MAVO
Locatie Voltastraat
Voltastraat 27
7903 AA Hoogeveen
Telefoon: (0528) 35 86 58
E-mail: info@rvec.nl
Afdelingsleider klas 1: mevrouw M. Deuzeman
Afdelingsleider klas 2: mevrouw A. Bakker
Afdelingsleider klas 3: meneer E. Franken
Afdelingsleider klas 4: meneer A. Ekkel
Havo
Locatie Bentinckspark
Sportveldenweg 20
7902 NX Hoogeveen
Telefoon: (0528) 35 86 58
E-mail: info@rvec.nl
Afdelingsleider klas 1 en 2: mevrouw P.H. Beerekamp-Reitsma
Afdelingsleider klas 3 tot en met 5: meneer K. Vos
ATHENEUM EN GYMNASIUM
Locatie Bentinckspark
Sportveldenweg 20
7902 NX Hoogeveen
Telefoon: (0528) 35 86 58
E-mail: info@rvec.nl
Afdelingsleider klas 1 en 2: mevrouw P.H. Beerekamp-Reitsma
Afdelingsleider klas 3 tot en met 6: de heer J. Scholing
DOCENTEN
In Somtoday staan de contactgegevens van de docenten die uw kind(eren) les geven. In de RvEC App kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met de docenten.
RAAD VAN TOEZICHT
De Raad van Toezicht is onafhankelijk en houdt toezicht op het bestuur en het beleid van het RvEC. In vergaderingen en via andere kanalen krijgen de leden informatie over de gang van zaken in de school. De Raad van Toezicht bestaat per 1 september 2023 uit deze zes leden:
• de heer K. de Groot (voorzitter)
• mevrouw M.A. van Zadelhoff
• de heer A. Boelen
• de heer R. van Lambalgen
• de heer E. Kreuze
• mevrouw D. Radema
Roelof van Echten College
T.a.v. Raad van Toezicht
Postbus 2152
7900 BD Hoogeveen
E-mail: raadvantoezicht@rvec.nl
MEDEZEGGENSCHAPSRAAD (MR)
De Wet Medezeggenschap Scholen (WMS) regelt dat ook het Roelof van Echten College een medezeggenschapsraad (MR) heeft geïnstalleerd. Het doel van de MR is het bevorderen van het goed functioneren van de school door het stimuleren van een goed overleg tussen ouders, leerlingen en personeel (zogenaamde geledingen) en het bevoegd gezag van de school. De MR bestaat uit twee geledingen: een voor het personeel en een voor de ouders en leerlingen. Overleg tussen de oudergeleding van de MR en de overige ouders is belangrijk, omdat de oudervertegenwoordiging een duidelijke stem wil laten horen bij meningspeilingen en beslissingen binnen de MR-vergaderingen. Ouders, leerlingen en medewerkers kunnen hun mening, opmerking of vraag doorgeven aan hun vertegenwoordigers in de MR.
Roelof van Echten College
T.a.v. MR
Postbus 2152
7900 BD Hoogeveen
E-mail: mr@rvec.nl
Ledenlijst
Onderwijspersoneel:
• de heer P. de Jong (voorzitter)
• de heer J. Willems (secretaris)
• de heer T. Hutten (secretaris)
• mevrouw A. Romikh
• de heer J. de Goede
• de heer K. Kroezen
Onderwijsondersteunend personeel:
• mevrouw M. Dekker
• de heer G. Meijer
Oudergeleding:
• de heer R. ten Cate
• mevrouw T. de Jong
• mevrouw N. Wachtmeester
• mevrouw P. de Leeuw
Leerlinggeleding:
• Mark Venema
• Gijs Piekaar
• Jayden Larti
• Milena de Vries
OUDERKLANKBORDGROEPEN
Het Roelof van Echten College hecht veel waarde aan de mening van ouders. Naast de oudergeleding van de MR kent onze school daarom een of meerdere ouder-klankbordgroepen per locatie. De klankbordgroepen spreken regelmatig met de afdelingsleiders over actuele zaken op hun specifieke locatie. Daarnaast vindt er jaarlijks een ouderberaad plaats. Hierin gaan vertegenwoordigers van elke klankbordgroep in gesprek met het schoolbestuur om schoolbrede zaken te bespreken. Op deze manier bevorderen we de relatie tussen de school en de ouders en werken we samen aan het optimaal functioneren van het onderwijs op onze locaties. Meer informatie over de mogelijkheden om plaats te nemen in een klankbordgroep ontvangen ouders aan het begin van een schooljaar.
MINISTERIE VAN OCW EN DE ONDERWIJSINSPECTIE
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) heeft een speciale website voor ouders en verzorgers van leerlingen in alle vormen van het onderwijs: www.minocw.nl.
Inspectie voor het onderwijs, kantoor Zwolle
Postbus 10048
8000 GA Zwolle
Website: www.onderwijsinspectie.nl